Het verhaal van Dennis
Dennis (33) is gediagnosticeerd met schizofrenie. Al meerdere keren is hij gedwongen opgenomen in een GGZ-instelling. Vanwege zijn toenemend agressief gedrag kan hij daar onvoldoende worden begeleid en wordt hij door een GGZ-instelling aangemeld voor stabilisatie op de intensievezorg-afdeling bij Veldzicht.
Dennis groeide op in een gezin met zijn moeder, tweelingbroer en een oudere broer. Zijn vader woont niet in Nederland. De relatie met zijn gezin verloopt wisselend. Moeder verwacht meer dan hij door zijn ziekte daadwerkelijk kan bieden in het contact. En met zijn tweelingbroer is er sprake van onderlinge competitie. Al op jonge leeftijd maakt Dennis kennis met cannabis. Dat softdrugsgebruik heeft waarschijnlijk zijn psychotische kwetsbaarheid getriggerd.
Verbaal en fysiek agressief
Op het moment dat Dennis bij Veldzicht komt, wil hij geen medicatie innemen. Ook heeft hij weinig besef van zijn ziekte, van de invloed van zijn drugsgebruik hierop en de gevolgen daarvan voor zijn gedrag. Hij is regelmatig verbaal en fysiek agressief. Dan wordt hij met hulp van een medewerker Geïntegreerde beveiliging in een extra beveiligde kamer geplaatst. In deze afgezonderde ruimte kan hij tot rust komen. Terwijl de therapeutisch medewerkers dan toch contact met hem kunnen houden om te bouwen aan herstel.
Werken aan vertrouwen
Via verschillende diagnostiek, zoals Schaal voor emotionele ontwikkeling (SEO) bepaalt het behandelteam op welk niveau Dennis functioneert. Op basis van het ziektebeeld en de diagnostiek is een signaleringsplan en bejegeningsplan voor hem gemaakt. Zo heeft het multidisciplinair team samen met Dennis aan vertrouwen gewerkt. En heeft hij meer geleerd over zijn ziekte, zodat hij daar beter mee kan omgaan.
Langzaamaan heeft Dennis daarin stappen gemaakt. Na anderhalf jaar behandeling bij Veldzicht kan hij terugkeren naar de GGZ-instelling voor het vervolg van zijn behandeling.
Dit verhaal is waargebeurd. Enkele details zijn aangepast om herkenning door slachtoffers te voorkomen en om de privacy van de patiënt te bewaken.