Nieuwbouw zorgt voor fris elan bij CTP Veldzicht

Verhalen uit Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug is een dorp op zich met bij elkaar opgeteld ruim zeshonderd medewerkers en patiënten. In het Ommen Hardenberg Magazine lees je meer over alles wat er gebeurt in en rond deze kliniek. Ditmaal een verhaal over de nieuwbouw van drie panden: een binnenkomstafdeling, een facilitair gebouw inclusief milieustraat en een arbeids- en dagbestedingsruimte voor patiënten.

Beeld: ©CTP Veldzicht
Kees Prins (links) en Alexander van Faassen bij de toegang van de nieuwe binnenkomstafdeling.

Buurtbewoners of passanten die vanaf de Veldzichtlaan of Essenlaan een blik wierpen binnen de hekken van Veldzicht hebben het ongetwijfeld waargenomen. De bouw van drie panden die langzaam maar gestaag vorderde. Afgelopen zomer was de realisatie van de nieuwbouw een feit. “Maar klaar met alle bouwactiviteiten op ons terrein zijn we nog lang niet. Er staat nog heel wat op stapel”, vertellen Alexander van Faassen en Kees Prins. Beiden werken ze als projectondersteuner huisvesting in Veldzicht.

Veilig en leefbaar

De recente realisatie van de drie nieuwe gebouwen, maakt deel uit van een ingrijpende transitie van Veldzicht. “Na de dreigende sluiting van de tbs-kliniek in 2013 en de doorstart als Centrum voor Transculturele Psychiatrie ging veel aandacht logischerwijs naar de nieuwe doelgroepen en het zo goed mogelijk op poten zetten van Veldzicht nieuwe stijl. Huisvesting kreeg iets minder prioriteit, maar inmiddels zijn we volop bezig met een inhaalslag om Veldzicht op het gebied van huisvesting weer helemaal bij de tijd te brengen”, legt Kees Prins uit. “Uitgangspunt daarbij is veiligheid en leefbaarheid voor personeel en patiënten en duurzaamheid.”

Bij de nieuwbouw op het terrein van de kliniek waar ook gedurende de bouwperiode dagelijks zo’n 170 psychiatrische patiënten van uiteenlopende doelgroepen verblijven, kwam heel wat kijken. “Voordeel was wel dat we deze hoek van ons complex konden afsluiten voor alle patiënten”, vertelt Prins. “De bouwvakkers kwamen dus niet in contact met patiënten. Uiteraard hebben we er scherp op gelet dat ook alle gereedschappen veilig achter de bouwhekken bleven.”

Twee beveiligingsniveaus

Met gepaste trots geven de projectondersteuner huisvesting het Ommen Hardenberg Magazine een rondleiding langs de nieuwe gebouwen. “In oktober 2022 zijn we begonnen”, meldt Van Faassen. “Bij een bouwproject op een bijzondere locatie als deze moet je met heel veel zaken rekening houden. Het complex is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, daarnaast hebben Veldzicht en de Dienst Justitiële Inrichtingen als gebruiker van de locatie natuurlijk ook de nodige wensen. Denk aan de veiligheid voor personeel en patiënten, de looproutes voor onze patiënten en de strikte scheiding van de twee beveiligingsniveaus binnen onze kliniek. Verder is van belang dat de hulpdiensten overal kunnen komen. Een
landschapsarchitect heeft erop toegezien dat de nieuwbouw past in het groene karakter van Veldzicht.”

In het nieuwe onderkomen voor de arbeid en dagbesteding kunnen patiënten creatief bezig zijn, spelletjes spelen of aan de slag met eenvoudige arbeid als inpakwerkzaamheden of assemblage, het in elkaar zetten van verschillende onderdelen tot een eindproduct. “Het draait hier niet om werktempo en productiviteit”, weet Prins. “Als een sociotherapeut vindt dat iemand niet goed in zijn vel zit en het beter is dat hij op zijn eigen afdeling blijft, gaat hij niet naar de arbeid. Arbeid is bij ons vooral therapie, maar het moet wel veilig zijn voor iedereen.”

Open karakter

Het ruime en open karakter van de arbeids- en dagbestedingsruimte valt op. Door de vele, grote ramen kijk je net zo makkelijk naar binnen als naar buiten. “Dat is ook precies de bedoeling”, stelt Van Faassen. “Voor de veiligheid is het van belang dat personeel alles goed in de gaten kan houden en niemand zich aan het zicht kan onttrekken. Voor de patiënten is het prettig dat ze zich niet opgesloten voelen, maar ook naar buiten kunnen kijken.”

Bij een blik door het raam zien ze bijvoorbeeld het aanpalende facilitair gebouw waar niet alleen de milieustraat een plek heeft, maar waar ook dieren worden gehouden als kippen, konijnen, geiten en vogels. “Deze dieren waren eerst verspreid over diverse plekken en hebben nu een mooi centraal onderkomen. Patiënten worden betrokken bij de verzorging van de dieren en het schoonmaken van de hokken. Heel waardevol”, vindt Van Faassen. Vanuit de patiënten hoort hij de nodige positieve feedback. “Het uitzicht op de groene omgeving vinden ze erg fijn. Een prettige omgeving doet iets met mensen.”

Beeld: ©CTP Veldzicht
Een kijkje in de nieuwe arbeids- en dagbestedingsruimte.

Milieustraat

In het nieuwe facilitair gebouw is ook de milieustraat gevestigd, inclusief containerspoelplaats. Van Faassen: “Er wordt heel wat afval geproduceerd op ons complex, dagelijks gaan er vele volle kliko’s naar de milieustraat en leeg en schoon weer terug. Bedoeling is om bij dit proces ook patiënten in te zetten.”

Het derde nieuw opgetrokken gebouw gaat dienstdoen als binnenkomstafdeling. “Elke patiënt komt hier binnen”, vertelt Kees Prins. “Groot voordeel ten opzichte van de oude binnenkomstafdeling is dat hier veel meer ruimte is. Hierdoor kunnen we elke nieuwe patiënt netjes ontvangen en de tijd nemen die nodig is. Er zijn genoeg wachtruimten voor het geval een nieuwkomer eventjes moet wachten. En we hoeven niet meer met de patiënt door een deel van de kliniek, maar kunnen meteen aan de slag met de intake en veiligheidsprocedures. Uiteraard maken we gebruik van de nieuwste technieken. In het nieuwe inkomstengebouw worden de patiënten van de twee verschillende beveiligingsniveaus strikt van elkaar gescheiden. Ze hebben elk een eigen uitgang, zodat ze na de inkomstenprocedure meteen op de juiste plek binnen de kliniek terecht komen.”

Komende jaren nog volop bouwactiviteit

Ook de komende jaren blijft het een komen en gaan van bouwvakkers en andere werklui op het uitgestrekte terrein van Veldzicht. “Alleen al het regulier onderhoud zoals schilderen is een flinke klus”, zegt Kees Prins, één van de projectondersteuners huisvesting in Veldzicht. “Dan staat ook nog de vervanging van veiligheidssystemen op stapel: de brandmeldinstallatie, het alarmeringssysteem voor personeel via de pieper en de binnenbeveiliging met alle camera’s.”

Zijn collega Alexander van Faassen vult aan: “Op de afdelingen waar patiënten verblijven worden alle keukens vervangen, er komen extra kantoorruimten, een nieuwe ruimte voor muziektherapie en beeldende therapie en een nieuwe onderwijsruimte. En dan staat ook nog de vernieuwing van alle natte ruimten, dus de toiletten en douches op stapel en een aanpassing van de sportruimten en medische dienst. Al deze plannen, die deel uitmaken van de transitie van Veldzicht, moeten in 2027 gerealiseerd zijn.”

Gezien de landelijke wachtlijsten voor de plaatsing van tbs’ers is Veldzicht ook nog steeds in beeld voor de huisvesting van extra tbs’ers. Als deze plannen doorgaan, zal er binnen de hekken van de kliniek een nieuw gebouw komen voor deze doelgroep, waar Veldzicht al decennialang veel ervaring mee heeft.

Bij alle verbouw en nieuwbouw op het complex speelt duurzaamheid een belangrijke rol. “Zo zijn onze nieuwe gebouwen voorzien van zonnepanelen”, meldt Kees Prins. “Bovendien wordt er nadrukkelijk gekeken naar isolatie. En er is de keuze gemaakt om zoveel mogelijk duurzame materialen als hout en steen te gebruiken en dus zo min mogelijk kunststof.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.